Historia

100 anys amb la ràdio

SER Podcast

Imagen de 100 anys amb la ràdio

100 anys amb la ràdio: 2017, 1 d'octubre

Aquell 2017, Donald Trump va jurar el càrrec de president dels Estats Units,. El Regne Unit va iniciar el procés de sortida de la Unió Europea, conegut com el Brexit. Arran del cas Weinstein va començar el moviment “MeToo”, per denunciar l’assetjament sexual que pateixen les dones. A Catalunya, sobretot, aquell va ser l’any de l’atemptat a la Rambla de Barcelona el 17 d’agost i el del Referèndum. L’1 d’octubre del 2017 el govern de la Generalitat, presidit per Carles Puigdemont, va organitzar un referèndum d’independència que va ser declarat il·legal pel govern espanyol.Digitalització de les cintes magnètiques originals: Biblioteca de Catalunya.

100 anys amb la ràdio: 1988, vaga general

Aquell 1988 va ser notícia la retirada de les tropes de la Unió Soviètica de l’Afganistan i el final de la guerra Iran-Iraq. Mentrestant a Catalunya va ser l’any de l’estrena del musical Mar i Cel de Dagoll Dagom, de la mort del president Josep Tarradellas i del fitxatge de Johann Cruyff com a nou entrenador del Barça. Però el 1988 també és recordat per la vaga general del 14 de desembre.Digitalització de les cintes magnètiques originals: Biblioteca de Catalunya.

100 anys amb la ràdio: 1983, l'Expropiació de Rumasa

Una de les notícies més importants d’aquell 1983 va ser que, per primera vegada, l’Institut Pasteur de París va ser capaç d’identificar i aïllar el virus de la SIDA. Mentrestant, a l’àmbit espanyol, van destacar dos fets rellevants: l’aprovació de la llei de l’avortament i l’expropiació de Rumasa.Digitalització de les cintes magnètiques originals: Biblioteca de Catalunya.

100 anys amb la ràdio: 2008, la inauguració de l'AVE

El 20 de febrer del 2008 va sortir de la capital catalana el primer AVE que connectava amb la capital espanyola. Per fi es feia realitat una reivindicació que es remuntava als anys 90, quan es va construir la línia Madrid-Sevilla.Digitalització de les cintes magnètiques originals: Biblioteca de Catalunya.

100 anys amb la ràdio: 1945, Mauthausen

 Aquell va ser l’any del final de la Segona Guerra Mundial. I entre les notícies relacionades amb el conflicte destaquen el suïcidi de Hitler, l’atac nuclear dels Estats Units amb les bombes contra Hiroshima i Nagasaki, la fundació de les Nacions Unides,... I a més es va descobrir que el règim nazi havia perpetrat una de les atrocitats més grans de tota la història de la humanitat: l’Holocaust.Digitalització de les cintes magnètiques originals: Biblioteca de Catalunya.

2002, Manifestació Pla Hidrològic Nacional

Aquell 2002 va ser notícia el desastre ecològic provocat per l’enfonsament del petroler Prestige, que va vessar davant de les costes de Galícia gran part de les 77.000 tones de fuel-oil que portava. Allò passava al novembre. Uns mesos abans, al juliol, es va produir la crisi de l’illa de Perejil, quan el Marroc va voler disputar la sobirania d’aquell territori a Espanya. Tot això va fer que molt ràpidament es girés full de la polèmica al voltant del Pla Hidrològic NacionalDigitalització de les cintes magnètiques originals: Biblioteca de Catalunya.

100 anys amb la ràdio: 1973, Joan Antoni Samaranch

I és que el 17 de juliol del 1973, Joan Antoni Samaranch es va convertir en el president de la Diputació de Barcelona.En aquells moments tenia 53 anys i en feia més de 20 que es dedicava a la política. Abans d’arribar a la corporació provincial havia estat regidor d’esports de Barcelona, Procurador a Corts, President del Comitè Olímpic Espanyol i Delegat Nacional d’Educació Física i Esports.A la Diputació s’hi va estar des del 1973 i fins el 1977, per tant els últims anys del franquisme i els primers de la Transició.Després de la mort del dictador i amb una ciutadania mobilitzada per reclamar la restitució de l’autonomia per Catalunya, Samaranch va voler impulsar una proposta regionalista que encaixés amb les velles estructures franquistes. Amb aquesta idea va crear una Comissió anomenada “d’estudi per un règim especial per les províncies catalanes”. Des d’on volia crear alguna cosa semblant a la Mancomunitat de 1914, més que no pas recuperar l’Estatut de 1932 suprimit per Franco, un detall que no se li va escapar al periodista de Ràdio Barcelona que el va entrevistar a principis del 1977.Digitalització de les cintes magnètiques originals: Biblioteca de Catalunya.

1996, Pacte del Majestic

Aquell 1996 va ser notícia el naixement del primer mamífer clònic, una ovella anomenada Dolly, la captura per part dels talibans de la ciutat de Kabul i amb això el seu domini a tot l’Afganistan, el primer single de les Spice Girls, que ben aviat es convertirien en un fenomen mundial i les eleccions generals espanyoles.Amb la seva victòria, José María Aznar aspirava a posar punt i final a 14 anys de govern del PSOE. Però els seus 156 escons no eren suficients per manar en solitari i li va caldre arribar a acords amb altres formacions, com ara Coalició Canària i el Partit Nacionalista Basc. Però sobretot necessitava els 16 diputats de Convergència i Unió.Digitalització de les cintes magnètiques originals: Biblioteca de Catalunya.

100 anys amb la ràdio: 1958, Sonrisas de París

El 1958 va ser noticia l’entrada en vigor del Mercat Comú Europeu, l’elecció de Joan XXIII com a nou Papa de Roma i la del general Charles de Gaulle per presidir França. El mateix país on va morir el president de la generalitat a l’exili, Josep Irla.  De fet, per als catalans que vivien a l’Espanya franquista, França era un referent tant a nivell polític com cultural. Bona prova d’això és que a la graella de Ràdio Barcelona hi havia el programa “

100 anys amb la ràdio: 1972, Publicitat als anys 70

El 21 de juliol de 1972 el franquisme va modificar l’article 321 del Codi Civil que feia referència a les dones. Segons el nou articulat, les dones menors de 25 anys havien de tenir autorització expressa del pare per deixar el domicili familiar, excepte en cas o bé de casar-se o bé de fer-se monja. I tot això mentre els nois majors d’edat, podien moure’s amb total llibertat.Digitalització de les cintes magnètiques originals: Biblioteca de Catalunya.

Sobre el podcast

100 moments clau de la història de Catalunya associats als 100 anys de la Ràdio Barcelona i els seus sons. Uns espais que s’emetran durant tot l’any 2024 realitzats per l’historiador i comunicador radiofònic Xavier Caramaniu, amb l’assessorament del documentalista Xavier Sánchez.