Historia

100 anys amb la ràdio

SER Podcast

Imagen de 100 anys amb la ràdio

100 anys amb la ràdio: 2010, manifestció per la retallada de l'Estatut

Digitalització de les cintes magnètiques originals: Biblioteca de Catalunya.

100 anys amb la ràdio: 1997, l'assassinat de Miguel Ángel Blanco

Digitalització de les cintes magnètiques originals: Biblioteca de Catalunya.

100 anys amb la ràdio: 1944, dia D

Digitalització de les cintes magnètiques originals: Biblioteca de Catalunya.

100 anys amb la ràdio: 1979, llibertat, amnistia i Estatut d'autonomia

Digitalització de les cintes magnètiques originals: Biblioteca de Catalunya.

1937, callen les campanes

I és que aquell 1937 les campanes de la Catedral de Barcelona van deixar d’obrir la programació d’EAJ-1, amb la voluntat de desvincular-se de tot allò relacionat amb la religió catòlica. A partir d’aleshores es va optar per començar directament amb l’indicatiu sonor conegut com “la pastoreta”.Digitalització de les cintes magnètiques originals: Biblioteca de Catalunya.

1977, retorn del president Tarradellas

El 23 d’octubre de 1977 Josep Tarradellas era aclamat per una multitud que celebrava la restitució de la Generalitat de Catalunya. Tarradellas havia mantingut viva la institució a l’exili des que el 1954 havia agafat el relleu al president Irla.Digitalització de les cintes magnètiques originals: Biblioteca de Catalunya.

1935, la universitat a la ràdio

Aquell 1935 va ser notícia la celebració del Congrés de Nuremberg del partit nazi, on es van promulgar les lleis racials i la discriminació dels jueus alemanys, la creació del niló, una nova fibra sintètica produïda als Estats Units, que revolucionaria el sector tèxtil, la mort del cantant Carlos Gardel i la irrupció de la música swing gràcies a Benny Goodman.Aquella música va començar a sonar a la freqüència d’EAJ-1, que intentava seguir les últimes tendències musicals, però sense oblidar les cançons populars catalanes.Digitalització de les cintes magnètiques originals: Biblioteca de Catalunya.

100 anys amb la ràdio: 1950, debuta Pau Pi

L’1 d’octubre de 1950 va debutar a Ràdio Barcelona l’actor i ventríloc Enric Casademont acompanyat del seu personatge, Pau Pi. El duet havia començat a Ràdio Girona i havia estat cridat a la capital, on encara ressonava en la memòria la parella formada per en Toresky i en Miliu.Digitalització de les cintes magnètiques originals: Biblioteca de Catalunya.

1965, Bahamontes es retira

Si l’abat Escarré deixava en evidència un règim que basava el seu poder en l’església catòlica, Bahamontes va ser una eina perfecte per projectar una imatge positiva d’Espanya a l’exterior gràcies a les seves proeses a les grans curses ciclistes, sobretot el Tour de França, que va guanyar el 1959, convertint-se en el primer espanyol en aconseguir-ho.Digitalització de les cintes magnètiques originals: Biblioteca de Catalunya.

1932, aprovació Estatut Autonomia Núria

L’abril del 1931 Macià havia renunciat a l’Estat Català a canvi d’un estatut d’autonomia política, que van redactar un grup de diputats catalans a Núria. Raó per la qual el text es coneix popularment com l’Estatut de Núria.Digitalització de les cintes magnètiques originals: Biblioteca de Catalunya.

Sobre el podcast

100 moments clau de la història de Catalunya associats als 100 anys de la Ràdio Barcelona i els seus sons. Uns espais que s’emetran durant tot l’any 2024 realitzats per l’historiador i comunicador radiofònic Xavier Caramaniu, amb l’assessorament del documentalista Xavier Sánchez.