Historia

100 anys amb la ràdio

SER Podcast

Imagen de 100 anys amb la ràdio

1935, la universitat a la ràdio

Aquell 1935 va ser notícia la celebració del Congrés de Nuremberg del partit nazi, on es van promulgar les lleis racials i la discriminació dels jueus alemanys, la creació del niló, una nova fibra sintètica produïda als Estats Units, que revolucionaria el sector tèxtil, la mort del cantant Carlos Gardel i la irrupció de la música swing gràcies a Benny Goodman.Aquella música va començar a sonar a la freqüència d’EAJ-1, que intentava seguir les últimes tendències musicals, però sense oblidar les cançons populars catalanes.Digitalització de les cintes magnètiques originals: Biblioteca de Catalunya.

100 anys amb la ràdio: 1950, debuta Pau Pi

L’1 d’octubre de 1950 va debutar a Ràdio Barcelona l’actor i ventríloc Enric Casademont acompanyat del seu personatge, Pau Pi. El duet havia començat a Ràdio Girona i havia estat cridat a la capital, on encara ressonava en la memòria la parella formada per en Toresky i en Miliu.Digitalització de les cintes magnètiques originals: Biblioteca de Catalunya.

1965, Bahamontes es retira

Si l’abat Escarré deixava en evidència un règim que basava el seu poder en l’església catòlica, Bahamontes va ser una eina perfecte per projectar una imatge positiva d’Espanya a l’exterior gràcies a les seves proeses a les grans curses ciclistes, sobretot el Tour de França, que va guanyar el 1959, convertint-se en el primer espanyol en aconseguir-ho.Digitalització de les cintes magnètiques originals: Biblioteca de Catalunya.

1932, aprovació Estatut Autonomia Núria

L’abril del 1931 Macià havia renunciat a l’Estat Català a canvi d’un estatut d’autonomia política, que van redactar un grup de diputats catalans a Núria. Raó per la qual el text es coneix popularment com l’Estatut de Núria.Digitalització de les cintes magnètiques originals: Biblioteca de Catalunya.

100 anys amb la ràdio: 1960, es posa en marxa Escola Art Dramàtic Adrià Gual

Aquesta escola es va crear com a secció del Foment de les Arts Decoratives i tenia per objectiu formar els futurs talents de l’escena catalana; introduir els nous corrents de la dramatúrgia internacional i recuperar les obres dels grans del país. De fet, era per això que s’havia batejat amb el nom d’Adrià Gual.Digitalització de les cintes magnètiques originals: Biblioteca de Catalunya.

1969, mort Margarida Xirgu

Aquell 1969 va ser notícia l’elecció de Georges Pompidú com a nou president de França i la de Iàsser Arafat com a líder de l’Organització per l’Alliberament de Palestina. Mentre que, a Espanya, Joan Carles de Borbó era designat successor de Franco.I és clar, el 20 de juliol, va ser notícia l’arribada de l’home a la Lluna. Però aquell també va ser l’any de la mort de l’actriu Margarida Xirgu.Digitalització de les cintes magnètiques originals: Biblioteca de Catalunya.

100 anys amb la ràdio: 1943, anuncis dels anys 40

Aquell 1943, la Segona Guerra Mundial marcava l’actualitat internacional. Els aliats van desembarcar a Sicília per començar l’ofensiva a Itàlia, Esclatava la rebel·lió del gueto de Varsòvia i a final d’any, Stalin, Churchill i Roosevelt es van trobar a Teheran per organitzar campanya definitiva contra Hitler i posar les bases per les futures Nacions Unides.Mentrestant, a l’Espanya franquista, la gent intentava tirar endavant malgrat la duríssima postguerra i el racionament. L’escassetat era present en tots els sectors, i les marques, que feien mans i mànigues per vendre els seus productes, van trobar en la ràdio un gran aliat a través dels anuncis. Aquest era el cas de Beter, fundada el 1936 a Vilafranca del Penedès.Digitalització de les cintes magnètiques originals: Biblioteca de Catalunya.

100 anys amb la ràdio: 1928, mort Ignasi Iglesias

Tot i que ara potser no és dels només recordats de la història del teatre català, Iglésias, nascut el 1871, va ser un dels autors més importants de finals de segle XIX i les primeres dècades del XX, gràcies a obres com “El cor del poble” o “Els vells”.A més, el seu nom està lligat al món de les ones perquè d’alguns dels seus títols se’n va fer l’adaptació radiofònica. De fet, l’última emissió del radioteatre va ser una peça seva: “La senyora Marieta”. Era el 5 d’octubre de 1979.Digitalització de les cintes magnètiques originals: Biblioteca de Catalunya.

1982, Mundial de futbol a Espanya

El 17 d’octubre de 1986 Barcelona va fer realitat un somni que perseguia des de feia més de 50 anys, per què el 1931 ja havia presentat candidatura pels jocs del 36, però aleshores el Comitè Olímpic Internacional va escollir Berlín.Digitalització de les cintes magnètiques originals: Biblioteca de Catalunya.

100 anys amb la ràdio: 2004, Tsunami del nord-est asiàtic

Aquell 2004 van ser notícia els atemptats suïcides a Madrid, coneguts com l’11M. La mort del líder palestí Yàsser Arafat, la posada en marxa de la xarxa social Facebook i el tsunami del nord-est asiàtic, que va causar més de 200MIL víctimes.El 26 de desembre del 2004, un terratrèmol submarí de magnitud 9 en l’escala de Richter va provocar onades gegants de més de 30 metres, que arrasaren les costes de l’Oceà Índic.Aquella catàstrofe és molt recordada gràcies a “Lo imposible”, una pel·lícula de J. Bayona mai s’hauria rodat de no ser per la ràdio. L’11 de desembre del 2007, aprofitant que Gemma Nierga entrevistava a Luz Casal, a la Ventana van obrir telèfons perquè els oients expliquessin com havien superat moments complicats gràcies a la música.Digitalització de les cintes magnètiques originals: Biblioteca de Catalunya.

Sobre el podcast

100 moments clau de la història de Catalunya associats als 100 anys de la Ràdio Barcelona i els seus sons. Uns espais que s’emetran durant tot l’any 2024 realitzats per l’historiador i comunicador radiofònic Xavier Caramaniu, amb l’assessorament del documentalista Xavier Sánchez.